Skip to main content

Waarom zijn frequentieregelaars zo populair?

Geschreven met: Jeroen Elsinghorst, Mike de Roos en Tessa van der Veer

In dit artikel geven we daarop antwoord maar gaan we ook terug naar de basis: Wat een frequentieregelaar is, welk doel het heeft en hoe lang deze meegaat.

Of u nu geïnteresseerd bent in energiebesparing, precisiecontrole of het optimaliseren van uw productieprocessen: een frequentieregelaar kan een cruciale rol spelen in het behalen van uw doelen.   

Paul Huppertz vervangt de oude frequentieregelaars voor nieuwe energiebesparende frequentieregelaars

In dit artikel:

  • Wat is een frequentieregelaar
  • Wat is het doel van een frequentieregelaar?
  • Dit is waarom frequentieregelaars zo populair zijn
  • Wat is de levensduur van een frequentieregelaar? (Hoe lang gaat deze mee)
  • In welke industrieën worden frequentieregelaars gebruikt?
  • Welk type frequentieregelaar heeft u nodig?
  • Welke motor is geschikt voor een frequentieregelaar?
  • Hoe stelt u een frequentieregelaar in

Wat is een frequentieregelaar?

Eenvoudig gezegd: Een frequentieregelaar regelt het toerental van een elektromotor. Met deze regelaar kunt u de frequentie en spanning van de voeding veranderen en daarmee het toerental van de elektromotor. Een frequentieregelaar wordt ook wel genoemd:

  • Frequentieomvormer
  • Frequentie-omzetter of
  • (voor de engineers onder ons): drive. 

Een frequentieregelaar wordt ook wel een frequentieomvormer, frequentie-omzetter of (voor de engineers onder ons) drive genoemd. 

Wat is het doel van een frequentieregelaar?

Het belangrijkste doel van een frequentieregelaar is om de snelheid en het koppel van de motor nauwkeurig te regelen, waardoor deze geschikt is voor verschillende toepassingen in industriële en commerciële omgevingen.

Dit is waarom frequentieregelaars zo populair zijn

Een aantal functies en voordelen van frequentieregelaars zijn:

  1. Variabele snelheidsregeling: Met een frequentieregelaar kunt u de snelheid van een motor traploos regelen, wat belangrijk is voor toepassingen waarbij de snelheid van de motor moet worden aangepast aan veranderende omstandigheden.
  2. Energiebesparing: Door de snelheid van de motor aan te passen aan de vereiste belasting, kunnen frequentieregelaars helpen energie te besparen in vergelijking met het draaien van de motor continu op volle snelheid.
  3. Soepele start en stop: Frequentieregelaars bieden de mogelijkheid om motoren zacht te starten en te stoppen, wat mechanische schokken en slijtage vermindert.
  4. Verbeterde precisie: Ze bieden nauwkeurige controle over de motorprestaties, waardoor u processen kunt optimaliseren en productkwaliteit kunt verbeteren.
  5. Overbelastingsbeveiliging: Frequentieregelaars kunnen worden ingesteld om de motor te beschermen tegen overbelasting en schade.
  6. Draairichting omkeren: Sommige frequentieregelaars bieden de mogelijkheid om de draairichting van de motor om te keren, wat handig kan zijn in bepaalde toepassingen.
  7. PM aansturing: Het aansturen van permanent magneet motoren.
Frequentieregelaars en paneelbouw

Wat is de levensduur van een frequentieregelaar?

De levensduur van een frequentieregelaar is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de regelaar, het gebruik, de omgevingsomstandigheden en het onderhoud.

Over het algemeen hebben frequentieregelaars een verwachte levensduur van circa 10 jaar of zelfs langer als ze goed worden onderhouden en correct worden gebruikt.

    In welke industrieën worden frequentieregelaars gebruikt?

    Frequentieregelaars worden vaak gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de productie, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), transport, kraantoepassingen en vele andere toepassingen waarbij de regeling van de motoren cruciaal is. Ze zijn er in verschillende maten en configuraties, afhankelijk van de specifieke behoeften van de toepassing.

    Wat van invloed kan zijn op de levensduur is:

    • Kwaliteit van de regelaar. Hoogwaardige regelaars (zoals die van MCA) hebben vaak een langere levensduur
    • Belasting en bedrijfsuren
    • Omgevingsomstandigheden zoals extreme temperaturen, vochtigheid, stof en corrosieve omgevingen kunnen de levensduur verkorten.
    • Correcte installatie en bediening. Een verkeerde installatie of onjuist gebruik kan leiden tot oververhitting, overbelasting en andere problemen
    • Altijd belangrijk en essentieel om de levensduur te verlengen van uw frequentieregelaar. Het schoonmaken van koelventilatoren, controleren van de bekabeling en aansluitingen en vervangen van versleten onderdelen
      Bespaar installatiekosten met de U1000 frequentieregelaar van Yaskawa

      Welk type frequentieregelaar heeft u nodig?

      Om dit te kunnen bepalen kijken onze engineers o.a. naar uw specifieke toepassing, de eigenschappen van de motor die u gebruikt of wilt gaan gebruiken en de vereisten van uw systeem.

      Zij kunnen hier u het beste advies over geven. Bel naar +31 (0)315 25 72 60 of vul onderstaand het formulier in.


      Om te bepalen welk type frequentieregelaar u nodig heeft, kijken we naar de motor en de vereisten van uw systeem


      Welke elektromotor is geschikt voor een frequentieregelaar?

      Niet alle soorten elektrische motoren zijn geschikt om te worden gebruikt met een frequentieregelaar. Dit hangt vaak af van het soort motor, de isolatieklasse en toepassing.

      Om u toch een inzicht te geven in welke elektromotoren er zijn en de verschillen hiertussen, hebben we een vergelijkingspagina gemaakt van elektromotoren.

      Daarnaast helpen onze engineers u graag, neem gerust contact met ons op via +31 (0)315 25 72 60.

      Hoe stelt u een frequentieregelaar in

      Het instellen van een frequentieregelaar varieert afhankelijk van het merk en model van de frequentieregelaar, maar over het algemeen zijn er wel een aantal basisstappen te nemen.

      Frequentieregelaars zijn complexe apparaten. Heeft u liever dat onze engineers u hierbij helpen? Bel naar +31 (0)315 25 72 60 of vul onderstaand het formulier in.

      Basisstappen instellen frequentieregelaar

      • Dit begint vaak – toch echt – bij de handleiding lezen. Bij MCA werken we met de merken Yaskawa, Mitsubishi en LS Electrics. Hiervan vindt u op de productpagina’s en in onze digitale boekenkast diverse handleidingen.

      • Montage en bekabeling: Zorg ervoor dat de frequentieregelaar correct is gemonteerd en dat alle elektrische aansluitingen goed zijn gemaakt volgens de voorschriften en specificaties van de fabrikant.

      • Voeding: Sluit de voeding aan op de frequentieregelaar en zorg ervoor dat deze voldoet aan de gespecificeerde spanning en frequentie.

      • Motorparameters instellen: Programmeer de basisparameters van de motor, zoals nominale spanning, stroom, frequentie en vermogen, in de frequentieregelaar. Deze informatie is meestal te vinden op het typeplaatje van de motor.

      • Basisinstellingen: Kies de gewenste bedieningsmodus, zoals handmatige bediening via een bedieningspaneel, externe besturing via een PLC (Programmable Logic Controller), of automatische regeling op basis van sensoren of andere inputs zoals bijvoorbeeld een PID regeling.
      • Start- en stopmethoden: Configureer hoe de motor moet worden gestart en gestopt. U kunt kiezen een snelle of lange aanlooptijd toe te passen en of u gebruikt maakt van een gecontroleerde uitloop of een vrije uitloop.

      • Control Mode: Kies de gewenste controle methode, gaat het om een standaard draaistroommotor of een PM motor en beschikt de motor over een encoder terugkoppeling?

      • Test en aanpassing: Nadat u de instellingen heeft ingevoerd, voert u een test uit om te controleren of de motor loopt zoals verwacht. Pas indien nodig de instellingen aan.

      • Veiligheidsinstellingen: Programmeer eventuele beveiligingsfuncties, zoals overbelastingsbeveiliging of bijvoorbeeld een vrijgave.

      Welke frequentieregelaars heeft MCA in het assortiment?

      Bespaar installatiekosten met de U1000 frequentieregelaar van Yaskawa

      Yaskawa

      frequentieregelaars
      Mitsubishi electric frequentieregelaars

      Mitsubishi Electric

      frequentieregelaars
      Ketting actuator

      LS Electric

      frequentieregelaars

      Frequentieregelaar nodig?

      Leg uw bestelling of vraag voor aan onze engineers via +31 (0)315 25 72 60

      Liever mailen? Dat kan ook, via onderstaand formulier.

        Hoe heeft u MCA gevonden?

        frequentieregelaars, omvormers, aandrijftechniek, motion, besturingstechniek, hoge kwaliteit, aanbod regelaars, frequentieomvormers

        Lees ook eens deze artikelen:

        • Paul Huppertz vervangt de oude frequentieregelaars voor nieuwe energiebesparende frequentieregelaars

          Wat als uw frequentieregelaar er ineens mee ophoudt

        • Voorraad frequentieregelaars

          Deze regelaars liggen op voorraad

          en bestelt u met korting
        • De nieuwste frequentieregelaar E800 van Mitsubishi is een zeer goede aankoop en biedt veel voordelen op aandrijftechniek gebied

          Deze regelaar is een slimme aankoop

          we geven u 5 redenen
        • De frequentieomvormer FR-F846-E van het merk Mitsubishi Electric is een IP 55 regelaar specifiek geoptimaliseerd voor toepassingen met ventilatoren, pompen en compressoren

          Regelaar voor ventilatie en pompen

        • Panasonic 3 serie gaat eruit, MCa heeft een prima alternatief als kiest als vervanger voor de GGM motorreductoren

          Vervangende motorreductor voor Panasonic serie