Skip to main content

Hoe u met servotechniek de omsteltijden van machines kunt terugbrengen

Efficiënter werken blijft een populair onderwerp en staat voor veel bedrijven dan ook op de agenda voor 2023. Zoals de afgelopen jaren ons geleerd hebben, is besparing op diverse vlakken mogelijk. Ook door middel van servotechniek. Door de inzet van servosystemen kunnen omsteltijden van machines teruggebracht worden, waarmee een efficiëntieslag te maken is. Maar hoe realiseert u zo’n besparing en welk servosysteem is hiervoor geschikt?

Wist u dat dit ook in onze nieuwsbrief stond?

Omsteltijden verkorten is een veel besproken thema. Er zijn diverse kleine aanpassingen waarmee de omsteltijd al verkort kan worden. De eerste besparing ligt voor de hand, maar is belangrijk om te bekijken. Een grote algemene verspilling is namelijk: wachten.

Dit wordt opgedeeld in geplande en ongeplande wachttijden. Aan die laatste kan weinig veranderd worden, omdat dit te maken heeft met storingen en controles.

De geplande wachttijd is echter wel interessant om onder de loep te nemen. Zo kunnen er externe handelingen worden uitgevoerd als de machine loopt, zoals op voorhand het gereedschap klaarzetten of de machine schoonmaken.

Maar omsteltijden kunnen ook verkort worden door handelingen te automatiseren, bijvoorbeeld met behulp van een servosysteem. Een servosysteem bestaat uit een servomotor met servoregelaar. De positie van de motoras wordt vervolgens naar de driver teruggekoppeld door middel van een encoder, waardoor het mogelijk is om elektrische aandrijvingen op positie te sturen.

Voordelen van een servosysteem

De grootste winst die te behalen valt met de inzet van een servosysteem is dat manuele handelingen en menselijke fouten verminderd worden. Daarnaast komt dit ook de werkveiligheid ten goede.

Centrale sturing

Centrale sturing waardoor omstellen maar vanuit één plek nodig is in plaats van bediening via elke separate machine. Dit komt tevens de veiligheid op de werkvloer ten goede, doordat er geen fysieke toegang tot de machine nodig is.

Kortere responstijden

Door kortere responstijden wordt er per cyclustijd bespaard. Dit is met name interessant bij machines waar een grote mate van flexibiliteit benodigd is en er veelvuldig tussen producten gewisseld wordt. Let wel: dit voordeel is alleen optimaal te benutten met high-end servosystemen.

Instellingen

Instellingen van de machines kunnen worden opgeslagen en teruggezet.

Herhaalnauwkeurigheid

Constante herhaalnauwkeurigheid door het verminderen van handmatige taken

Welk servosysteem is geschikt

Vanuit eerder genoemde voordelen nemen we twee servosystemen onder de loep. Dit zijn de Jenaer Ecovario 114D en Sigma 7 van Yaskawa. Deze systemen zijn geschikt voor handelingen waarbij omschakelen tussen verschillende producten of instellingen enkele malen per dag of week voorkomt, zoals verpakkings- of bewerkingsmachines. Het zijn beiden solide systemen, maar wel in een ander prijssegment en verschillen in spanningsbereik.

Hoe u met servotechniek de omsteltijden van machines kunt terugbrengen

Ecovario 114D

Deze tweeassige driver is geschikt voor stappenmotoren met en zonder encoderterugkoppeling. Een aantal kenmerken:

  • Hoge connectiviteit door meerdere interfaces zoals CANopen, EtherCAT en Profinet;
  • Geïntegreerde “Safe Torque Off” veiligheidsfunctie, voor veilige afschakeling bij een noodstop situatie;
  • Geïntegreerde PLC functionaliteit voor het programmeren van eenvoudige functies;
  • Eenvoudig in bedrijf te stellen via eigen engineering software;
  • Geen tijdrovende programmering nodig;
  • Voordelig geprijsd ten opzichte van andere systemen.
Hoe u met servotechniek de omsteltijden van machines kunt terugbrengen

Sigma 7

Dit high-end motion systeem van Yaskawa staat bekend om zijn hoge performance en kenmerkt zich daarnaast door zijn kleine bouwvorm en geïntegreerde communicatie interfaces zoals EtherCat, ProfiNet en Mechatrolink III. Een aantal kenmerken van deze serie zijn:

  • Zeer hoge nauwkeurigheid
  • Veelzijdigheid: geschikt voor zowel eenvoudige als hoog dynamische toepassingen
  • Hoge prestaties op het gebied van piekkoppel en dynamiek
  • Breed vermogensbereik voor de motor en versterker
  • Besparing door hoge prestaties
  • Veiligheidsfuncties: “Safe Torque Off” is standaard geïmplementeerd, voldoet aan eisen van SIL3 en PL-e en integratie van SS1, SS2 en SLS is mogelijk

Voor welke industrie?

Servosystemen worden in diverse markten toegepast, maar zien we met name veel terug bij machinebouwers en eindgebruikers. Denk hierbij aan de medische sector en verpakkings– en foodindustrie.