Skip to main content

Lijnt u combirollen op deze manier uit? 

Door: Willem Jan Bruggeman & Daniël Jonker

In ons assortiment looprollengeleidingen bent u misschien weleens de combirollen tegengekomen van het merk Winkel. Dit is een degelijke en eenvoudig toe te passen geleiding, die in te zetten is voor licht lopende bewegingen tot aan zwaarlast toepassingen.

Door deze eigenschappen is hij dan ook zeer populair onder engineers. Daniël, technisch manager, vertelt in dit artikel wat over deze combirollen en laat zien hoe we bij MCA combirollen uitlijnen.

Wist u dat dit ook in onze nieuwsbrief stond? 

Wat is een combirol?

De Winkel combirol bestaat uit een radiaal en een axiaal opgestelde rol. De radiaalrol neemt de hoofdlast op en de axiaalrol de zijdelingse kracht. Die laatste is ook van belang, omdat tijdens het ‘schranken’ zijdelingse krachten ontstaan. Schranken ontstaat doordat de beweging scheef door de geleiding wil gaan lopen, maar de axiaal rollen geleiden de beweging en zorgen ervoor dat deze schrankkrachten minimale invloed hebben op de beweging.

Combirollen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar:

  • Met montageplaat
  • Zonder montageplaat
  • Optioneel ook te verkrijgen met smeerpunten.

Dit zorgt ervoor dat de combirol in een constructie te lassen of schroeven is. Hoewel deze mogelijkheden er zijn, adviseren wij onze klanten vaak om combirollen met plaat af fabriek in te zetten. Dit biedt het grote voordeel dat de axiaalrollen automatisch al uitgelijnd worden op de plaat, wat zorgt voor een juiste functionaliteit.

Profielen

Velen van u kennen onze combirollen en passen deze toe in combinatie met de warmgewalste U-profielen. Deze worden veelal gelast aan de constructie. Gezien de samenstelling (NbV) van deze profielen i.c.m. de combirollen is dit een uiterst robuuste en betrouwbare lineairgeleiding. Voor nauwkeurigere toepassingen of geluidsreductie kunnen de profielen ook gericht en/of gefreesd worden op de loopvlakken en rugzijde (PR).

Voor toepassingen met een lagere belasting hebben we echter ook andere mogelijkheden:

U-profielen met montagegaten

Hiermee kan het profiel aan de constructie geschroefd worden.

Het portfolio bevat profielen met een standaard gatenpatroon, maar we bieden ook de mogelijkheid om klantspecifiek volgens tekening een gatenpatroon aan te brengen. Uiteraard ook verkrijgbaar in de PR-variant.

Lasergelaste U-profielen

Door het nauwkeurige productieproces hebben deze profielen minder afwijking t.o.v. warmgewalste profielen. Ook de loopvlakken zijn gladder.

Mede hierom zijn ook RVS-uitvoeringen standaard lasergelast, met uitzondering van de kleinste uitvoering. Dit is een RVS gezet profiel.

Koudgewalste profielen

De koudgewalste profielen zijn gewicht besparend, maar kunnen ook minder belast worden.

Goed te combineren met de combirollen uit de Speed&Silent- en Speed&Force-serie.

Aluminium U-profielen

Aluminium U-profielen: Een goed alternatief voor de koudgewalste profielen zijn de aluminium extrusie profielen. Nog meer gewichtsbesparing en eenvoudig te bewerken.

Technische toepassingsgebieden

In het diagram is te zien welk type rol u het beste kunt gebruiken in welk toepassingsgebied. Hierbij kijken we naar de twee belangrijkste selectiecriteria: belasting per rol en snelheid.

De volgende keuze is welk type profiel gebruik je daarbij:

  • Staal: Koudgewalste, warmgewalste of lasergelaste stalen profielen
  • RVS: Lasergelaste- of koudgewalste RVS-profielen
  • Speed + Force en Speed + Silent: koudgewalste- of lasergelaste stalen profielen of aluminium profielen.

Inbouwmogelijkheden en uitlijnen van de combirollen

Als de combirol en het profiel geselecteerd zijn op basis van belasting, is het juist opstellen van de combirollen en profielen de volgende stap.

Opstelling profielen: Standaard wordt gebruik gemaakt van twee U-profielen. Dat kan, voor zowel horizontale als verticale bewegingen, met de openzijde of de ruggen naar elkaar toe. Een voorbeeld:

Opstelling combirollen

Bekijk grote afbeelding

Het beste is een vierkantsopstelling.

Hiermee wordt bedoeld dat de hartafstand van de rollen in bewegingsrichting gelijk is aan de parallelle afstand.

Daardoor zijn de effecten van schranken minimaal en vraagt inbouw weinig ruimte.

Speling

Bekijk grote afbeelding (uitlijnen van de combirollen)

Combirollen functioneren het beste met een lichte speling. Minimaal 0,5 mm speling over de gehele slag is voldoende.

Te veel speling zorgt ervoor dat de radiaalrol scheef over het oppervlak beweegt en er een zogenaamd ploegeffect ontstaat. (Te herkennen aan spanen en bramen op het loopvlak van het profiel).

Uitvullen

Bekijk grote afbeelding

Zorg dat er bij de opstelling genoemd onder punt A voor dat u de juiste tolerantie aanhoudt op uw constructiedelen. De grootte van de tolerantie is afhankelijk van hoe nauwkeurig het constructiedeel is vervaardigd. Zorg hierbij voor extra speling en stel bij montage de juiste speling in door de montageplaten van de combirollen te ondervullen met vulplaatjes. Meestal is een ondervulling van 0,5 tot 2,0 mm voldoende.

Tevens zijn er combirollen beschikbaar die zelf instelbaar zijn.

Advies of bestellen van combirollen

Heeft u vragen of wilt u graag advies over combirollen of andere lineaire producten?

Neem dan contact op met Daniël Jonker of één van onze andere engineers via +31 (0)571 27 20 10 of onderstaand formulier.

Bekijk ook deze video

    Hoe heeft u MCA gevonden?