Harmonische vervuiling is niet vreemd in onze branche: iedereen die zich bezighoudt met elektrische aandrijftechniek heeft te maken met deze vervuiling in zijn elektriciteitsnet. EĂ©n veroorzaker hiervan is een frequentieregelaar. Wanneer u echter gebruikmaakt van de Yaskawa U1000 is er weinig tot geen harmonische (net)vervuiling meer. Hoe dit kan? Dat legt Jo Huppertz, sr. Productspecialist, graag uit.
Wat is harmonische vervuiling?
In vrijwel elke elektrische installatie komt harmonische vervuiling voor. Hoe meer harmonische vervuiling er zal zijn, hoe slechter dit is voor uw installatie. Harmonische vervuiling wordt veroorzaakt door niet-lineaire belastingen. Dit zijn elektrische apparaten die geen âlineair gedragâ vertonen. In andere bewoording: de vorm van de opgenomen stroom komt niet overeen met de vorm van de aangeboden spanning. De resulterende stroom is daardoor niet zuiver sinusvormig.
Wat zijn de gevolgen van harmonische vervuiling?
- Brandgevaar en âskineffectâ: door hogere kabelweerstand kan er meer warmte in de kabels ontstaan;
- Storingen: hoge nulstromen kunnen onvoorziene problemen veroorzaken, ongewenste stromen door de kabels, etc.;
- Veiligheidsrisico: beveiligingstoestellen kunnen onverwachts uitschakelen;
- Energie- en capaciteitsverlies: extra belasting op de installatie;
- Uitval van apparatuur;
- Hoge en onnodige kosten: extra onderhoudskosten, verkorte levensduur van apparatuur, etc.
Een voorbeeld van niet-lineaire belasting is een standaard frequentieregelaar.
Harmonische vervuiling bij standaard frequentieregelaars
Bij frequentieregelaars ontstaat harmonische vervuiling doordat er in de frequentieregelaar gewerkt wordt met een zogenaamde DC-tussenkring. Om de tussenkring âop spanning te houdenâ stroomt er alleen stroom op de momenten dat de sinus van de voedingsspanning hoger is dan de DC-tussenkringspanning. De oplossing? De U1000 frequentieregelaar van Yaskawa.
U1000 frequentieregelaar is de oplossing
Een aantal jaren geleden ontwikkelde Yaskawa de U1000 frequentieregelaar, die harmonische stromen elimineert. Hierdoor zijn er minder of geen aanvullende maatregelen nodig met betrekking tot netvervuiling. Maar dat is niet het enige voordeel.
Dit type is namelijk gebaseerd op een unieke matrixtechnologie en heeft geen tussenkring. Eenvoudig gezegd schakelt de U1000 rechtstreeks de juiste voedingsfase naar de gewenste motorfase. Doordat er geen tussenkring is, kan de stroom in twee richtingen lopen waardoor regeneratieve energie terug kan naar het net. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw lampen laten branden en heeft u geen last van extra warmteontwikkeling in uw kast, omdat een remweerstand achterwege kan blijven. Dit is een groot pluspunt voor bijvoorbeeld hijsapplicaties of applicaties die veel remenergie ontwikkelen door een korte cyclustijd.
Daarnaast beschikt de U1000 over een By-pass functie. Dit houdt in dat de Matrix converter het net rechtstreeks kan doorzetten naar de aandrijving, nadat deze gecontroleerd op gang is gebracht door de sturing van de U1000.
Doordat deze converter overschakelt naar zijn By-pass functie ontstaat er een vrij stille sturing, wat bijvoorbeeld gewenst is bij een roltrap in een winkelcentrum.
Naast bovengenoemde voordelen is de Yaskawa U1000 regelaar zeer betrouwbaar, robuust en goed inpasbaar in bestaande gebouw-automatisering. Daarom is het de moeite waard om inzetten van deze regelaar te overwegen, zeker op plaatsen waar de genoemde nadelen een zorg zijn.
En als alle overige voordelen nog niet voldoende zijn, geven we graag nog een laatste pluspunt: u kunt met dit type op verschillende vlakken ook nog kosten besparen đ
Maastricht UMC+ gebruikt de U1000 frequentieregelaar
Inmiddels wordt de U1000 regelaar regelmatig met succes ingezet in kritische installaties. Zo ook in het Maastricht UMC+ ziekenhuis.
âDe verbetering met betrekking tot de netvervuiling is zonder meer meetbaar en ook aantoonbaarâ, vertelt Jos Eerens, groeps- en projectleider bij het Maastricht UMC+.
Foto, van links naar rechts: Stefan Pluijmen (MUMC+), Jos Eerens (MUMC+), Jo Huppertz (MCA), Olav Housen (MUMC+)
Lees ook eens deze interessante artikelen:
Advies bij frequentieregelaars?Â
Vraag het aan Jo Huppertz (+31 (0)46 42 82 688), Gideon of Mike via +31 (0) 315 25 72 60. Liever mailcontact? Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met u op.