Skip to main content

Dag: 2 september 2024

Hoe kleine aanpassingen zorgden voor grote energiebesparingen

Hoe kleine aanpassingen zorgden voor grote energiebesparingen

Geschreven door: Jo Huppertz en Tessa van der Veer

Misschien weet u het nog of was u er vorig jaar zelfs bij: de Energiebesparingsdagen van MCA. Hierin vertelden we over de mogelijkheden van energiebesparing door optimalisatie van de keten van energietransport. LCS (Let’s Clean Sustainably) was één van de bezoekers én ging naderhand aan de slag met de tips. Het resultaat? Een besparing van 20% en een ROI van 9 maanden. In dit artikel vertelt Jo hoe dit tot stand is gekomen.

Op onze drie locaties door Nederland organiseerden we vorig jaar de Energiebesparingsdagen. Met onderwerpen als de Energiebesparingsplicht en besparing door ketenoptimalisatie was de zaal alle dagen gevuld met geïnteresseerden.

Zo ook Ruud Verbeek en Jan van Hoef van LCS. Zij reinigen – met behulp van op maat gemaakte waslijnen – op drie verschillende lijnen meer dan 1 miljoen bloemenfusten per week. Dit doen ze in opdracht van Royal Flora. We mochten een kijkje nemen bij de fustenwasstraten in Aalsmeer.

Wat hebben we gedaan om energie te besparen?

  • Bijgepraat en rondgekeken 😉 want LCS is al enige jaren onze klant
  • LCS wilde weten of er een besparing mogelijk is op deze fustlijn?
  • We analyseerden de fustlijn en keken naar de 12 centrifugaalpompen. Ze hebben vermogens van 22 en 30 kW en draaiden ‘full-flow’. Echter werden niet alle sproeiposities gebruikt en er was geen relatie tussen flow en het type fusten.
  • We voerden een ‘haalbaarheidsonderzoek’ uit, waar uit kwam dat het toerental van de pompen initieel verlaagd kon worden. En bij bepaalde typen fusten kon het toerentaal zelfs nog verder omlaag. Het inzetten van frequentieregelaars was dus al snel aannemelijk
  • We berekenden dat een energiebesparing van 20% haalbaar moest zijn. Hiermee zou de ROI (Return on investment) op ongeveer 9 maanden uitkomen.

Waarom is de GA700 zo populair? frequentieregelaars van de beste kwaliteit

Op basis van de berekeningen hebben we frequentieomvormers geplaatst op twee pompen van één lijn. 

Twee maanden lang monitorden we de energieopnames. 

Resultaat

Na twee maanden bleek dat de energiereductie in de praktijk circa 21% was en dat de ROI berekening klopte. Een geweldig resultaat!

 

Hierop besloot LCS om zo snel mogelijk alle pompen te voorzien van frequentieregelaars. Zes maanden later toetsten we de energiereductie nogmaals en zagen we dat de besparing ruim behaald werd. We kunnen met enthousiasme stellen dat het energieverbruik onder de loep nemen zeker loont!

Foto’s

  • Gestroomlijnd wasproces voor LCS cleaning solutions dankzij geavanceerde robotica van MCA

Over de GA700

  • Universeel toepasbaar: De GA700 is geschikt voor vrijwel alle industriële toepassingen.
  • Gebruiksvriendelijk: Eenvoudige installatie, configuratie en bediening.
  • Compact ontwerp: De GA700 bespaart ruimte in de schakelkast.
  • Hoog rendement: Verlaagt het energieverbruik.
  • Uitgebreide connectiviteitsopties: Ondersteunt diverse veldbusprotocollen voor flexibele integratie.
  • Robuust en betrouwbaar: Ontworpen voor lange levensduur en minimale onderhoudskosten.

Waarom is de GA700 zo populair? frequentieregelaars van de beste kwaliteit

Bekijk de GA700

Wie is onze klant: LCS 

LCS biedt bedrijven een complete oplossing voor de reiniging van kratten, pallets en trays (RTI’s). Ze nemen het volledige proces uit handen door op locatie een reinigingsservice te leveren, inclusief machines en personeel. Dit stelt klanten in staat om zich volledig te focussen op hun kernactiviteiten, terwijl LCS zorgt voor efficiënte en duurzame reiniging.

Dankzij LCS hoeven bedrijven niet te investeren in apparatuur of onderhoud. LCS verzorgt alles en levert een betrouwbare, duurzame oplossing voor de reiniging van RTI’s, zodat klanten kunnen doen waar ze goed in zijn.

MCA verzorgde op deze lijnen al eerder de verschillende robots. Daarover leest u in dit artikel meer. Hier vindt u ook meer informatie over onze robotoplossingen.

Naar LCS

Deze besparing kan MCA ook voor u realiseren

Wilt u ook besparen en inzicht krijgen in het energieverbruik van uw bedrijf? Neem dan contact op met MCA. Net zoals bij LCS kijken we graag met u mee, zodat u ook kunt profiteren van energiebesparingen.

Bel naar +31 (0)315 25 72 60. Liever mailen? Dat kan ook, via onderstaand formulier.

    Hoe heeft u MCA gevonden?

    [hashtag]

    motion, aandrijftechniek, aandrijvingen, aandrijfoplossingen, regelaars, frequentieregelaars, frequentieomvormers, robotica, robots, innovatie, oplossingen, robottracks, yaskawa, robot, tools, robotapplicatie, techniek, robotoplossingen

    Lees ook eens deze artikelen:

    Dit stond in onze nieuwsbrief:

    Lees verder